Principalele activități
„ Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.” ( Matei 18, 20)
În prezent, obștea mănăstirii Nechit numără undeva la 20 de viețuitori pe umerii cărora stă toată responsabilitatea bunei îndepliniri a tuturor rânduielilor pe care, printr-o tradiție testamentară, trebuie să le îndeplinească: Sfânta Liturghie din fiecare zi și Rânduiala celor 7 Laude din fiecare zi, Sfântul Maslu din fiecare sâmbătă la care se mai adaugă activitățile administrative, primirea de străini și a oaspeților, lucrul la raclele sfinților, prescurăria și multe altele.
Totul culminează cu ziua de sâmbătă când pelerini din toată țara ( sau, mai bine zis, din toată lumea) vin ca să ia parte la slujbele de dezlegare și la Molitfele Sfântului Vasile cel Mare oficiate de starețul mănăstirii din cadrul Sfântului Maslu.
Cununa strădaniilor și harul spre mântuire se înmânează fiecăruia după aceste două zile de foc în care rugăciunile a mii de oameni se ridică într-un glas la Tronul Preasfintei Treimi.

O trăsătură de căpătâi
Acest ritm al manastirii, in care fiecare isi gaseste lesne spatiul unde sa ofere un ajutor binevenit semenilor sai, este, cel mai probabil, trasatura de capatai a acestui asezamant. Atata timp cat aceasta fuziune dintre specificul vietii monahale si dorul dupa Dumnezeu al oamenilor de pretutindeni isi vor gasi armonizarea in rugaciune, manastirea, cu siguranta, va dainui sub aripa ocrotitoare a lui Dumnezeu, fara sa duca lipsa de nimic.